Tijgermug rukt op

https://www.sciensano.be/nl/pershoek/dubbel-zoveel-tijgermuggen-gesignaleerd-belgie


Vorig jaar werden in België op maar liefst 25 locaties tijgermuggen waargenomen. Een verontrustende tendens die wetenschappelijk instituut Sciensano ertoe aanzet burgers op te roepen steeds te melden wanneer er een tijgermug wordt opgemerkt.
“De tijgermug, een invasieve soort met het potentieel om virussen over te brengen, rukt zorgwekkend snel op in België.” Die alarmerende boodschap brengen wetenschappelijk instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde nadat ze vaststelden dat de steekmug vorig jaar op dubbel zoveel plaatsen werd waargenomen als in 2022. Vorig jaar werd de tijgermug op 25 locaties waargenomen (12 in 2022). Opmerkelijk: 18 meldingen werden gedaan door burgers op het burgerwetenschapsforum Muggensurveillance. De overige meldingen kwamen er via monitoring op snelwegparkings.
Misschien wel het meest verontrustend is de vaststelling dat de tijgermug in Lebbeke en Wilrijk voor het tweede jaar op rij werd waargenomen. Dat kan er volgens de onderzoekers op wijzen dat de mug er overwinterd heeft. Daarmee schaart België zich in een rij van andere Europese landen waar de tijgermug al is neergestreken. In Frankrijk en Italië leidde dat al tot gevallen van dengue en chikungunya. “Deze lokale virusoverdracht door de tijgermug onderstreept de urgentie om onmiddellijk extra maatregelen te treffen om de verdere verspreiding van deze steekmug in België te vertragen”, waarschuwt Isra Deblauwe, entomoloog aan het ITG. “We vermoeden dat de opwaartse trend zich zal voortzetten en verwachten dat er dit jaar opnieuw veel locaties zullen bijkomen.”
De rol van de burgers in het detecteren van locaties waar de tijgermug aanwezig is, kan niet worden onderschat. Tussen mei en oktober 2023 kreeg Sciensano zeshonderd fotomeldingen door waarvan er 27 werden geïdentificeerd als tijgermuggen. “De positieve meldingen waren verspreid over 18 locaties”, zegt Sciensano-epidemioloog Javiera Rebolledo. De actieve bijdrage van burgers blijft van vitaal belang om de opmars te vertragen. In de winter kan dat door regentonnen, bloempotten en dakgoten grondig schoon te maken om eitjes die aan de zijkanten kleven te verwijderen. Vanaf mei, bij de start van het muggenseizoen, is het cruciaal om stilstaand water van terrassen en tuinen regelmatig te verwijderen. Uiteraard blijven Sciensano en ITG burgers blijvend aanmoedigen om waarnemingen te melden.
Filip Ceulemans