"Zeker Gezond" helpt Vlaming gezond en lekker eten

Wie inspiratie zoekt om gezond te eten, kan vanaf nu terecht op het receptenplatform ‘Zeker Gezond’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Op de website zekergezond.be en bijhorende app vind je meer dan 1000 lekkere en eenvoudige recepten mét gezondheidsgarantie.

Mensen die graag wat gezonder willen eten maar daarbij ondersteuning missen, hebben nu een betrouwbaar kompas. Voedingsexperte Loes Neven (Vlaams Instituut Gezond Leven): “De nood aan gezonde recepten was hoog. In 2017 lanceerden we de omgekeerde voedingsdriehoek. Die vertelt je wat je best eet. Maar al snel bleek de Vlaming ook nood te hebben aan advies over hoe je dat kan doen. Dankzij (klik hier: ) zekergezond.be kunnen we hen ook gezonde en lekkere recepten aanbieden.”

In lijn met de voedingsdriehoek
Bij de ontwikkeling van het platform werkte Gezond Leven samen met partners: Ferm (het vroegere KVLV), NICE (Lekker van bij ons), Eva vzw en het Nederlandse Voedingscentrum. Zij selecteerden recepten uit hun aanbod. De voedingsexperts van Gezond Leven toetsten die recepten nauwkeurig af aan een set gezondheidscriteria, gebaseerd op de voedingsdriehoek.

Vorming: bouwstenen voor een evenwichtig leven

Vorming voor volwassenen.
Bouwstenen voor een evenwichtig leven: training in aandacht, denken en assertiviteit
Waar: Heilig Hart- Poperingseweg 16- 8900 Ieper
De reeks “bouwstenen voor een evenwichtig leven” omvat 8 avondsessies van telkens ongeveer 2 uur.

Tijdens het eerste deel leer je hoe je ‘mindful ‘ in het leven kunt staan, m.a.w. hoe je je aandacht kunt richten op de realiteit van het moment, om die beter te leren herkennen en accepteren. Negatieve gedachten kunnen psychisch onwelbevinden in stand houden. Inzicht in de band tussen gevoelens, gedachten en gedrag doet ons beter omgaan met deze negatieve gedachten.
Op een interactieve manier wordt dit inzicht gecreëerd in onze denkpatronen. In groep wordt er stil gestaan bij hoe we neutrale tot positieve gedachten kunnen nastreven.
In het tweede deel van de reeks bouwen we hierop verder. Centraal staat dan het thema: hoe kan je beter voor jezelf opkomen zonder een ander te kwetsen? Hoe kan je adequaat uiting geven aan wat er in je leeft? De klemtoon hierbij ligt in grote mate op trainen van het assertieve vaardigheden. In de sessies wordt hiertoe een vijfstappenplan voor een assertieve reactie aangeboden. Dit vijfstappenplan biedt kapstokken om je op je eigen maat beter te leren uiten. Verder wordt er gewerkt a.d.h.v. oefeningen, die zowel tijdens de sessies als tussen de bijeenkomsten door in de praktijk gebracht worden.
Elke deelnemer ontvangt een gedetailleerde werkmap. Hierin zijn een samenvatting van elke sessie, voorbeeldoefeningen en notitieruimte terug te vinden.
Deze vorming/training richt zich tot iedereen die zich wil trainen in denken, aandacht en assertiviteit, om dit in de gewone dagdagelijkse situaties van zijn eigen leven toe te passen: werk, gezin, relatie, vriendenkring, …. .
Het aantal inschrijvingen is beperkt. Voorafgaandelijk kennismakingsgesprek is vereist.
Mensen met een hulpvraag omtrent specifieke psychische problemen, die minder rechtstreeks verband houden met het denken en assertiviteit, verwijzen we graag naar andere kanalen om hun hulpvraag te beantwoorden.
Trainers
Ivan Adriaen, psycholoog-cognitief gedragstherapeut
Kyra Olivier-psycholoog-cognitief gedragstherapeut i.o.
Wanneer
De reeks omvat 8 avonden, van 18u30 tot 20u45
21/4, 28/4, 5/5, 12/5, 19/5, 26/5, 2/6, 9/6
Je kan inschrijven via www.surpluskwadraat.be
Zoek via rubriek ‘programma activiteiten’ en klik op ‘voor een evenwichtig leven: training in aandacht, denken en assertiviteit. Om in te schrijven wordt gevraagd om je te registreren of aan te melden.
Dit kan tot 10/4/2020. Daarna zal een van de trainers je contacteren voor een korte individuele kennismaking. Dit is een voorwaarde om tot de reeks toegelaten te worden.
Kostprijs: 216 euro (72 euro sociaal tarief)
Inclusief kennismakingsgesprek, deelnamen aan de 8 sessies, werkmap.
De inschrijving is pas definitief na het kennismakingsgesprekken en de overschrijving.

 

Corona virus-richtlijnen-info.

Bij luchtweginfecties opbellen naar de praktijk aub! Niet zomaar langskomen naar de praktijk! (koorts, hoesten, keelpijn, neusverkoudheid)

Voor consultaties in de praktijk met kinderen gelieve slechts 1 begeleider, broers en zussen thuislaten-om zo weinig mogelijk contacten te creëren in de huisartsenpraktijk.

Indien u voorschriften nodig hebt voor uw chronische medicatie, bel gerust de praktijk op in de voormiddag.

 Voor meer info : https://www.info-coronavirus.be/nl/

Beste allen,

Ter info de conctactgegevens voor mensen van Diksmuide met hulpvragen (boodschappen bvb..)
o 051 79 30 00
o Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
o https://www.diksmuide.be/coronavirus


Mensen zijn die willen toetreden tot het korps vrijwilligers kunnen zich melden bij Charlotte Vallaeys in het LDC
Tel 051/793280 of op
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

PERSBERICHT

11 maart 2020

Dit zijn de maatregelen om verspreiding van Corona in te dijken in Diksmuide:

Na overleg deze ochtend met gouverneur Carl Decaluwé en de burgemeesters en noodplanningsambtenaren van West-Vlaanderen neemt Diksmuide een aantal maatregelen. We blijven de richtlijnen volgen van de hogere overheden. Een overzicht:

Paniek is hoegenaamd nog steeds niet nodig. We nemen een aantal initiatieven om onze inwoners in eerste instantie te beschermen, maar willen ook ons gezondheidssysteem vrijwaren. Tot en met 31 maart geldt tot nader order een formeel verbod op indoor evenementen waar meer dan 1.000 deelnemers worden verwacht. Hiervoor stelde de gouverneur een provinciaal politiereglement op, wat wij ook strikt volgen. Momenteel zijn in Diksmuide geen dergelijke evenementen gepland. Er worden dus geen evenementen afgelast op ons grondgebied. Alle voorstellingen in CC Kruispunt kunnen ook blijven doorgaan zoals voorzien.

Dienstencentrum gesloten tot en met 13 april
Burgemeester Lies Laridon besliste zonet in samenspraak met schepen Jan Van Acker om het lokaal dienstencentrum Ten Patershove voorlopig te sluiten tot en met 13 april. Alle clubwerkingen worden dus voorlopig opgeschort om besmettingen te vermijden. Ook de dorpsrestaurants (waarvan de volgende is gepland op 17 maart in oc Ten Bercle) worden voorlopig geannuleerd. Cultuurcafé De Bolletjes is een consessie, hier leggen wij geen verbod tot sluiting op. Een organisatie of vereniging die een zaal heeft gereserveerd in het dienstencentrum of cultuurcentrum kan de eigen activiteit wel laten doorgaan.

Sociaal restaurant wzc Yserheem sluit tot en met 13 april
Ook het sociaal restaurant en de cafetaria van woonzorgcentrum Yserheem sluiten tot nader order de deuren. De keuken en cafetaria blijven enkel open voor de eigen bewoners. In het woonzorgcentrum zijn geen vermoedens van besmetting met Corona bij bewoners, personeel en vrijwilligers. Hier volgen we dus verder de richtlijnen die het Agentschap Zorg en Gezondheid ons doorgeeft en voeren we de nodige interne communicatie hierrond.

Gemeentelijk onderwijs
Wat het eigen gemeentelijk onderwijs betreft, volgen wij de richtlijnen op van het Ministerie van Onderwijs. De scholen blijven dus open en focussen zich op hun kerntaak: lesgeven. Opendeurdagen en schoolfeesten worden voorlopig uitgesteld.

Reguliere werking blijft zoals anders
De stadsdiensten blijven open zoals gebruikelijk.

Algemene tips
We geven graag nog mee dat paniek absoluut niet nodig is. Laat het gezond verstand spreken en volg zeker de volgende tips op.

Als voorzorgsmaatregel
• Was regelmatig je handen
• Bedek je neus en mond als je hoest/niest
• Vermijd nauw contact met personen met luchtwegaandoeningen zoals niezen en hoesten of draag bij contact een mondmaskertje.
• Tracht in goede conditie te blijven
• Panikeer niet

Bij infectie, wanneer iemand grieperig wordt
• Handel zoals bij een gewone griep
• Verwittig de huisarts als je vermoedt dat het om een Coronabesmetting gaat
• De huisdokter beslist vervolgens welke andere maatregelen genomen moeten worden.

Meer info
Heb je bepaalde vragen over deze initiatieven, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..