Apothekers begeleiden ruim 5500 patiënten bij afbouw slaapmiddelen

Een jaar na de lancering van de nieuwe dienst voor de afbouw van benzodiazepines volgen meer dan 2000 Belgische apothekers ruim 5500 patiënten op die het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen geleidelijk willen afbouwen. Dat zegt de APB.

Sinds 1 februari 2023 kunnen apothekers patiënten die (te veel) slaap- en kalmeermiddelen gebruiken, helpen met terugbetaalde magistrale bereidingen en advies. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nam het initiatief omdat de overconsumptie van deze geneesmiddelen al jarenlang één van de pijnpunten in het geneesmiddelenbeleid is. “Na één jaar hebben al meer dan 5500 patiënten, verspreid over het hele land, hun weg gevonden naar dit terugbetaalde afbouwprogramma op maat”, zegt APB-ondervoorzitter Michael Storme. “Ongeveer één op de twee Belgische apotheken heeft minstens één patiënt die ervan gebruikmaakt. Dat toont aan dat de dienstverlening nationaal geïmplementeerd wordt en niet geconcentreerd is in bepaalde regio’s.”

Uit de cijfers van APB blijkt dat er wekelijks 105 mensen bijkomen die in het traject met de apotheker stappen. Dat aantal blijft al enige tijd stabiel. “De meeste artsen schrijven een traag en lang afbouwschema voor omdat dit de beste kans op slagen geeft. Het is dan ook nog te vroeg om de eindbalans van de dienst op te maken. Daarvoor is het nog enkele maanden wachten”, aldus de APB. Eerder internationaal onderzoek toonde reeds aan dat het slaagpercentage van een afbouwplan tussen 40 en 65% varieert, afhankelijk van de persoonlijke situatie en het medicatiegebruik van de patiënt.

Met het huidige project kunnen volwassen patiënten die hun gebruik willen afbouwen, terecht bij hun apotheker voor magistrale bereidingen in steeds lagere dosissen. Deze bereidingen zijn enkel verkrijgbaar op voorschrift van een arts en worden afgestemd op de noden van de patiënt. Zowel de magistrale bereidingen als de begeleiding door de apotheker worden terugbetaald door het Riziv. De patiënt betaalt enkel de verpakkingen van zijn slaapmiddel die in de apotheek worden gebruikt om de magistrale bereiding te maken. “De samenwerking tussen de behandelende arts en de apotheker is belangrijk bij het succes voor de afbouwende patiënt”, stelt Michael Storme. “De arts motiveert de patiënt en schrijft een aangepast programma voor. De apotheker – als nabije en toegankelijke gezondheidscoach – begeleidt en volgt de patiënt actief op doorheen het hele afbouwprogramma en kan desnoods patiënten ook doorverwijzen naar de eerstelijnspsycholoog voor verdere hulp. Het is een beetje zoals bij roken: alleen lukt het heel moeilijk. Maar geleidelijk en onder begeleiding afbouwen leidt tot resultaat.”

Elke thuiswonende volwassene die gedurende ten minste drie maanden chronisch een (enkel) benzoslaapmiddel of Z-drug gebruikt, komt voor het afbouwprogramma in aanmerking. Het wordt steeds opgestart op voorschrift van een arts. Er zijn drie mogelijke afbouwschema’s: vijf, zeven of tien stappen van tien, twintig of dertig dagen. De arts bepaalt in overleg met de patiënt de snelheid van het afbouwprogramma en kan ook twee stabilisatieperiodes voorschrijven wanneer het te snel zou gaan voor de patiënt. Het snelste schema voorziet zo in een afbouw in vijftig dagen, het langzaamste duurt 360 dagen.

Filip Ceulemans

Maart actiemaand tegen dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker begint meestal met poliepen. Die zijn doorgaans goedaardig en geven geen klachten. Maar soms groeien ze uit tot kanker. In het begin heb je nog geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak laat ontdekt. Juist daarom is het belangrijk om poliepen of dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt.

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 50ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest. (iFOB-test)

Darmkanker treft één op de twintig Vlamingen. In 90% van de gevallen gaat het om vijftigplussers. Gelukkig duurt het gemiddeld een kleine tien jaar vooraleer een goedaardige poliepje tot kanker evolueert. Via screening kunnen we darmkanker dus vaak tijdig op het spoor komen. Met de 'immunochemische fecaal occult bloedtest', kortweg iFOB-test is het mogelijk om minuscule bloedspoortjes in de stoelgang op te sporen. Als blijkt dat er bloedspoortjes zijn, wat bij 5% van de geteste mensen tussen 50 en 74 jaar zo is, dan volgt verder darmonderzoek naar de oorzaak. Bij 30% van de mensen met een positieve iFOBT-test wijst het aanvullend darmonderzoek (kijkonderzoek of endoscopie) niet op onregelmatigheden. Bij 60% worden een of meerdere poliepen gevonden en bij 10% wordt een tumor (darmkanker) aangetroffen.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem Patient Health Viewer gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en je pincode nodig. In onze gemeente Diksmuide liet in 2017 69,5% van de mannen en vrouwen van 55% tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken. 
Heb je vragen?
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160

https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/dikkedarmkanker

https://www.kanker.be/nieuws/wat-weet-jij-over-dikkedarmkanker-test-je-kennis

Praatcafé Dementie-Portus 18 maart om 14u

Regio Diksmuide- Houthulst- Kortemark

 Als mantelzorger doe je je best om de persoon voor wie je zorgt zolang
mogelijk thuis te laten wonen. Als de zorg te zwaar wordt en thuiszorg
niet meer mogelijk is, kan een opname in een woonzorgcentrum een
oplossing zijn. Dit is meestal een ingrijpende gebeurtenis, waarbij je
als mantelzorger heel wat vragen hebt

Maandag 18 maart 2024 om 14u
OC De Zwaan
Vladsloplein 10
8600 Diksmuide
Alle gëinteresseerden zijn van harte welkom!
Spreker: Els Terryn maatschappelijk werker OCMW

Mogelijkheid tot vervoer om 13u30 uit WZC Blijvelde Kortemark, WZC Cassiers Houthulst,
Zilvervogel Woumen en de Groene Verte Merkem. Gelieve bij inschrijving te vermelden indien
je hier gebruik van wenst te maken.
Deelname is gratis Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of LDC De Klaproos 051 / 43 44 34


Tijdens deze namiddag geven we uitgebreid informatie over een
(toekomstige) opname in een woonzorgcentrum.