Escape room Diksmuide

Graag informeren we je dat er in Diksmuide een innovatieve 'escape room' ter sensibilisering voor darmziekten door de stad zal worden uitgebaat met gratis deelname voor het publiek. Deze is ontwikkeld in het kader van een samenwerkingsproject tussen het VTI en az West ziekenhuis, dienst ‘Maag-, darm- en leverziekten’. Dit project werd gestart omdat veel patiënten met vermijdbare darmziekten, mede door gebrekkige kennis hieromtrent, zich laat in ernstige vorm presenteren, terwijl, zoals u weet, vroegtijdige detectie veel problemen kan vermijden.
Een ‘escape room’ is een interactief spel waarbij 1 à 2 mensen raadsels ontdekken en proberen op te lossen om uiteindelijk te kunnen ontsnappen. Tijdens dit spel wordt de deelnemer via spannende zoekopdrachten geïnformeerd omtrent het belang van de preventie van darmziekten. De escape room wordt afgesloten met een levensechte virtual reality game! Zo komt de deelnemer in een VR darm terecht waar er darmziekten moeten bestreden worden om te kunnen ontsnappen. We hebben de escape room laagdrempelig gemaakt zodat deze vlot toegankelijk is voor jong en oud.
U kan Uw steentje bijdragen aan dit gezondheidspromotieproject door Uw patiënt te informeren en te motiveren tot deelname.
Uiteraard worden de patiënten met concrete vragen steeds doorverwezen naar hun huisarts voor verdere informatie.

https://youtu.be/wulRuN32e3I

- 23/10 tem 04/11: stad Diksmuide, dienstencentrum.

Vanaf 1 oktober griepvaccin af te halen zonder voorschrift bij de apotheek

De risicogroepen zullen automatisch terugbetaling krijgen.

Gezond begint in je mond

Een gezonde mond is voor kwetsbare ouderen heel belangrijk om gezond te blijven. Het toepassen van een goede mondhygiëne is bij hen vaak moeilijker en daarom ook beduidend slechter dan die van de algemene bevolking. Daarom worden vaak ernstige en uitgebreide mondproblemen vastgesteld bij ouderen in woonzorgcentra. Onderzoeken rapporteren dat zowat iedere zorgafhankelijke oudere tandheelkundige zorg nodig heeft en dat willen wij graag veranderen!

Ook in de extramurale setting levert men inspanningen om de mondgezondheid van andere kwetsbare groepen te verbeteren. Personen met een lagere socio-economische status (jong én oud) of ouderen met een beperkt sociaal netwerk zijn groepen die een hoger risico hebben tot het ontwikkelen van een slechte mondgezondheid in vergelijking met de modale oudere.

Administratieve, sociale en financiële drempels maken het voor personen in armoede moeilijk om goede mondzorg uit te voeren. Het gevolg is dat personen in armoede vaker en langer met ernstige mondproblemen kampen. Het project ‘Ieders Mond Gezond’ van Gezonde Mond leidt eerstelijnswerkers uit welzijns- en gezondheidsorganisaties (o.a. wijkgezondheidscentra) op tot mondzorgcoaches. Na het volgen van de opleiding kunnen de mondzorgcoaches patiënten op een geïnformeerde en gerichte manier naar de lokale tandarts begeleiden. Daarnaast organiseert ‘Ieders Mond Gezond’ gratis mondscreenings in de deelnemende organisaties, met als doel om advies te geven aan de patiënt en de drempel naar de lokale tandartsen te verlagen.

https://www.demondzorglijn.be/

https://gezondemond.be/

Corona-steeds mondmasker aandoen in de dokterspraktijk aub!

-bij luchtweginfecties opbellen naar de praktijk aub! Niet zomaar langskomen ! (bij koorts, hoesten, keelpijn, neusverkoudheid)

- Kom  alleen naar de praktijk ! (eventuele begeleiders wachten in de auto!) (beperkt aantal plaatsen in de wachtzaal door afstandsregel)

- voor andere consultaties kun je online een afspraak boeken of  bij twijfel over symptkom bij voorkeur!!omen steeds opbellen aub!! (er zijn reeds geruime tijd geen vrije consultaties meer!)

-voor consultaties in de praktijk met kinderen gelieve slechts 1 begeleider, broers en zussen thuislaten-om zo weinig mogelijk contacten te creëren in de huisartsenpraktijk.

-bij het betreden en verlaten van de praktijk graag handen ontsmetten, ook een mondmasker dragen aub!

-raak zo weinig mogelijk aan in de praktijk.

-betaal zoveel mogelijk elektronisch.

 Voor meer info : https://www.info-coronavirus.be/nl/