Zorg dat je niets mist door griep

Griep treft elke winter 1 op 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Een jaarlijkse griepprik biedt de beste kans om zonder de ziekte de winter door te komen.

Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar. De ideale periode om je te laten inenten tegen griep is tussen half oktober en half november. Voor risicogroepen wordt het vaccin voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis. 

Voor wie?

De griepvaccinatiecampagne richt zich ieder jaar op specifieke doelgroepen bepaald door de Vlaamse overheid, namelijk:

  • Gezondheidswerkers
  • 65-plussers
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met gezondheidsproblemen: diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren 

Zorg dat je niks mist door griep – zwangeren en hun omgeving

Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, laat je je best vaccineren tegen de seizoensgriep. Dat kan vanaf het tweede trimester van de zwangerschap (14 weken). Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap beschermt ook je baby tijdens de eerste maanden na de geboorte.

Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen vrouwen tussen 50 en 69 jaar zich gratis laten onderzoeken op borstkanker. Om de 2 jaar krijgen zij een kwaliteitsvolle screeningsmammografie aangeboden. Ze ontvangen daarvoor een uitnodiging per post.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Liefst 1 op de 9 krijgt met de ziekte te maken. Het risico om borstkanker te krijgen neemt toe met de leeftijd. 3 op de 4 vrouwen bij wie borstkanker ontdekt wordt, is ouder dan 50 jaar. Per 1.000 borstkankeronderzoeken worden 7 tot 9 vrouwenlevens gered.

Voor wie?

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar

Oktober = actiemaand Bevolkingsonderzoek Borstkanker

 

Ook jongens gevaccineerd tegen HPV

Sinds deze week worden ook jongens in het eerste jaar secundair onderwijs gratis gevaccineerd tegen HPV. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid startte daarom een campagne om ouders te overtuigen hun kinderen te laten vaccineren.

De vaccinatie van 12-jarige meisjes tegen HPV is stilaan ingeburgerd en wordt goed opgevolgd. Nieuw sinds dit schooljaar is dat ook hun mannelijke leeftijdsgenoten kunnen genieten van een gratis vaccinatie tegen het humaan papillomavirus. Om het gratis vaccin te bekomen, moet de arts het bestellen via Vaccinet. De vaccinatie is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. De campagne loopt op sociale media, televisie en in scholen.

Dient een CLB de vaccinatie toe, dan moet men geen raadpleging betalen. Als een huisarts de vaccinatie toedient, dan betaalt de patiënt de raadpleging bij de huisarts. Als een vaccin wordt aangekocht in de apotheek, dan betaalt de Vlaamse overheid de kosten voor de aankoop van dit vaccin niet terug. Er wordt geen inhaalvaccinatie aangeboden. Wanneer de vaccinatie dus uitgesteld wordt en het meisje of de jongen niet meer in het eerste jaar secundair onderwijs zitten, dan komen ze niet meer in aanmerking voor de gratis vaccins.

Goed nieuws voor familie van psychisch kwetsbare mensen

Is er iemand die jou nauw aan het hart ligt psychisch kwetsbaar? Kampt hij/zij met een depressie, borderline, psychose of een ander psychische aandoening? Dan is er goed nieuws: als familie van iemand met een psychische kwetsbaarheid hoef  je dit niet alleen te dragen. Similes, de vereniging voor familie van psychisch kwetsbare mensen, start in oktober 2019 in de regio Houthulst- Diksmuide - de Westhoek met ontmoetingsavonden voor alle betrokkenen van mensen met een psychische aandoening.

Programma eerste ontmoetingsavond:

Infoavond Similes met getuigenis-donderdag 24 oktober 2019 -19u30 tot 22u
Leven met iemand met een psychische kwetsbaarheid
"Als mantelzorger van een psychisch kwetsbaar mens sta je vaak in de kou. De buitenwereld heeft veel moeite om te begrijpen wat het betekent om een dergelijk pakketje mee te krijgen in het leven. Veel families moeten alles op hun eentje verwerken."

-info over Similes en infostand
-getuigenis Leen Wouter
-mogelijkheid tot uitwisseling en/of vragen

*plaats: Sociaal Huis Houthulst (Vijverstraat)
*prijs: 3 euro voor leden Similes, 5 euro voor niet-leden
*gratis consumptie
*inschrijving via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0498 12 39 75
(voor meer info mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0498 12 39 75 (enkel voormiddag en avond 18u30-19u30)


 

Meer artikelen...