Schurft is niet schattig!

Sinds enige tijd is er een sterk vermoeden dat scabiës aan een opmars bezig is. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkt momenteel aan een studie over de evolutie van scabiës, waarvan de resultaten tegen april 2025 bekend zullen zijn. 

https://www.zorg-en-gezondheid.be/schurft-is-niet-schattig

Laat je stem horen in Campus Rumbeke

 WAAROVER GAAT DIT?
De stemkliniek in AZ Delta en RADar organiseren een klinische studie waarbij bepaalde stemeigenschappen (bv. mate van heesheid) geëvalueerd worden. Deze studie maakt deel uit van het PhonAID-project. Het doel van het project is om met behulp van een artificieel intelligentiemodel een app te ontwikkelen om allerhande stemstoornissen vroegtijdig te detecteren (bv. stembandknobbels, tumoren, …) en huisartsen hierin te ondersteunen. Zo kunnen personen met stemklachten sneller en efficiënter geholpen worden, met een minder intensieve behandeling als gevolg.
Binnen de stemkliniek beschikken we over data van pathologische stemmen, maar niet van ‘gezonde stemmen’. Om het model te kunnen trainen (verschil leren tussen een goede en slechte/pathologische stem) zijn we op zoek naar een groot aantal volwassenen met een gezonde stem. Met een gezonde stem bedoelen we iemand die geen stemklachten ervaart en ook geen opmerkingen krijgt over zijn stem vanuit zijn omgeving.
We hebben intussen een 320-tal deelnemers, maar moeten nog richting de 500.
MAG IK DEELNEMEN?
🎙️ Ben je minimum 18 jaar?
🎙️ Spreek je Nederlands?
🎙️ Heb je geen stemklachten?
🎙️ Heb je geen ernstige gehoorstoornis? (hiermee bedoelen we dat je voldoende goed hoort om op een normale manier te communiceren)
🎙️ & kan je je 20 minuten (max.) vrijmaken voor een onderzoek in campus Rumbeke?

Is het antwoord 'ja' op alle bovenstaande vragen, nodigen we je graag uit om deel te nemen aan onze stemstudie.
KRIJG IK IETS IN RETURN?
🎁 Door deel te nemen maak je kans op één van de 10 cadeaubonnen van 15 euro (Kadonation).

Na afloop van het PhonAID-project word je uitgenodigd op een infomoment, zodat je kan ervaren wat we door jouw deelname konden waarmaken.
WAAR KAN IK ME INSCHRIJVEN?
Schrijf je hier in !

 https://events.azdelta.be/laatjestemhoren/nl/registratie/register/details#/register/details

 

Kan je zelf niet deelnemen, maar ken je iemand die hier misschien wel interesse in heeft? Stuur onze uitnodiging gerust door!
Iedere deelname telt!
Hartelijk dank aan iedereen die al heeft deelgenomen of zich heeft ingeschreven! 🙏 De vierde cadeaubon werd intussen verloot, dus controleer zeker uw mailbox! ✉️
WAAR VIND IK EXTRA INFORMATIE?
🔗 Meer info vind je op onze website:
https://events.azdelta.be/laatjestemhoren/nl/_
Heb je vragen, stuur gerust een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.'.

Met vriendelijke groet
Het PhonAID onderzoeksteam
________________________________________

Download onze flyer hier:

Tijgermug rukt op

https://www.sciensano.be/nl/pershoek/dubbel-zoveel-tijgermuggen-gesignaleerd-belgie


Vorig jaar werden in België op maar liefst 25 locaties tijgermuggen waargenomen. Een verontrustende tendens die wetenschappelijk instituut Sciensano ertoe aanzet burgers op te roepen steeds te melden wanneer er een tijgermug wordt opgemerkt.
“De tijgermug, een invasieve soort met het potentieel om virussen over te brengen, rukt zorgwekkend snel op in België.” Die alarmerende boodschap brengen wetenschappelijk instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde nadat ze vaststelden dat de steekmug vorig jaar op dubbel zoveel plaatsen werd waargenomen als in 2022. Vorig jaar werd de tijgermug op 25 locaties waargenomen (12 in 2022). Opmerkelijk: 18 meldingen werden gedaan door burgers op het burgerwetenschapsforum Muggensurveillance. De overige meldingen kwamen er via monitoring op snelwegparkings.
Misschien wel het meest verontrustend is de vaststelling dat de tijgermug in Lebbeke en Wilrijk voor het tweede jaar op rij werd waargenomen. Dat kan er volgens de onderzoekers op wijzen dat de mug er overwinterd heeft. Daarmee schaart België zich in een rij van andere Europese landen waar de tijgermug al is neergestreken. In Frankrijk en Italië leidde dat al tot gevallen van dengue en chikungunya. “Deze lokale virusoverdracht door de tijgermug onderstreept de urgentie om onmiddellijk extra maatregelen te treffen om de verdere verspreiding van deze steekmug in België te vertragen”, waarschuwt Isra Deblauwe, entomoloog aan het ITG. “We vermoeden dat de opwaartse trend zich zal voortzetten en verwachten dat er dit jaar opnieuw veel locaties zullen bijkomen.”
De rol van de burgers in het detecteren van locaties waar de tijgermug aanwezig is, kan niet worden onderschat. Tussen mei en oktober 2023 kreeg Sciensano zeshonderd fotomeldingen door waarvan er 27 werden geïdentificeerd als tijgermuggen. “De positieve meldingen waren verspreid over 18 locaties”, zegt Sciensano-epidemioloog Javiera Rebolledo. De actieve bijdrage van burgers blijft van vitaal belang om de opmars te vertragen. In de winter kan dat door regentonnen, bloempotten en dakgoten grondig schoon te maken om eitjes die aan de zijkanten kleven te verwijderen. Vanaf mei, bij de start van het muggenseizoen, is het cruciaal om stilstaand water van terrassen en tuinen regelmatig te verwijderen. Uiteraard blijven Sciensano en ITG burgers blijvend aanmoedigen om waarnemingen te melden.
Filip Ceulemans

Podcast over obesitas

Ontdek samen met ons de waarheid achter obesitas: is het de schuld van de persoon zelf, of is het een chronische aandoening?
Meer dan tien vooraanstaande Vlaamse obesitasexperts onthullen in de podcastserie "Obesitas: The Big Truth" de vele aspecten van deze complexe chronische aandoening. De podcast heeft als doel de nieuwe wetenschappelijke inzichten te onthullen en een open dialoog te creëren tussen patiënten en zorgverleners, om zo gezamenlijk de kennis te vergroten en een weg te vinden naar de juiste ondersteuning, zonder veroordeling. Ontdek samen met ons de waarheid achter obesitas: is het de schuld van de persoon zelf, of is het een chronische aandoening?

podcast The Big truth