Stuifmeelseizoen van start

Het griepseizoen heeft zijn piek nog niet bereikt, maar toch is het stuifmeelseizoen 2020 al van start gegaan,

Lees meer...

Facebookgroep helpt je stoppen met roken

Stoppen met roken? Het kan vanaf nu ook via Facebook. ­Tabakstop, een gratis service van de Stichting tegen Kanker, richt een Facebookgroep op met als doel de leden van hun nicotineverslaving af te helpen.

‘Via de berichtenfunctie op onze app of op onze Facebookpagina konden mensen al vragen stellen over stoppen met roken’, zegt Christine Plets van ­Tabakstop. ‘Maar velen hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. In een groep kunnen ze moed scheppen uit elkaars verhalen, de moeilijkheden die ze ervaren delen of tips uitwisselen. Mensen geven het minder snel op als ze deel uitmaken van een gemeenschap.’

15,4 procent van de Belgen rookt dagelijks. Daarnaast zijn er ook 4 procent occasionele rokers. (artikel uit de Standaard)

Tournée Minérale

Tournée Minérale komt terug in Februari 2020: 
de stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn roepen dan alle Belgen op om even stil te staan bij hun alcoholconsumptie door een maand geen alcohol te drinken.
 
De actie was de voorbije jaren een overdonderend succes en werd zeer positief onthaald door de deelnemers, zo bleek uit een enquête door marktonderzoeksbureau Indiville. Bijna één volwassen Belg op vijf nam deel en 92% van de deelnemers zegt opnieuw te willen meedoen.
 
Het is nog even aftellen tot 1 februari, maar laat je dat niet tegenhouden: vanaf nu kan je je hier op de website inschrijven voor de actie.

Peulvruchten

Kikkererwten, bruine bonen, linzen…. we kennen en eten ze nog maar weinig. Meer dan 1 op 4 Vlamingen slaagt er niet in om één, laat staan meerdere peulvruchten op te noemen. Dat blijkt uit een enquête die het Vlaams Instituut Gezond Leven afnam bij 500 Vlamingen. Daarom lanceert Gezond Leven een grootschalige peulvruchtencampagne. “Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, gezond én duurzaam.”

Op de vraag om enkele peulvruchten op te noemen, tast 29% van de respondenten compleet in het duister. 19% slaagt erin om één correct antwoord te geven. De helft kan twee, drie of 4 soorten opsommen. Mensen die 4 soorten kennen, zijn uitzonderingen: amper 6% slaagt hierin.
 
Uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2014) bleek al dat peulvruchten weinig gegeten worden. 20% van de Vlamingen eet ze nooit. De 80% die dat wél doet, zet peulvruchten minder dan wekelijks op het menu. Onbekend én onbemind dus.

Gezondheidsvoordelen

“Dat kan en moet beter”, vindt Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “De rol van peulvruchten in een gezond eetpatroon wordt nog te vaak onderschat. Je vindt ze in de voedingsdriehoek terug in de donkergroene zone, met de boodschap om er ‘meer’ van te eten. Peulvruchten zitten boordevol vezels. Die hebben een gunstig effect op de cholesterol, op de darmtransit én ze geven je langer een verzadigd gevoel.” 
 
Gezond Leven adviseert om peulvruchten minstens éénmaal per week op het menu te zetten, liefst zelfs meerdere keren.
 
Daarnaast zijn peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, sojabonen, witte bonen en bruine bonen ook een goede bron van eiwitten, ijzer en enkele B- vitamines. “Het zijn dus prima vleesvervangers, ook voor wie geen fulltime vegetariër is”, vervolgt Neven.