Wereldlichtjesdag 8 december

Op Wereldlichtjesdag klokslag 19u steken mensen over de hele wereld kaarsen aan. De wereld wordt zo letterlijk even wat lichter voor mensen die een kind verloren. Heb je zelf een kind verloren? Mis je een kind? Of wil je rouwende families steunen? Steek dan ook een kaarsje aan en herdenk samen met ons ieder overleden kind. Om 18u starten we met een stiltewandeling in De Blankaart. Halfweg houden we even halt voor een bezinningsmoment. Om 19u steken we een kaarsje aan in de tuin van het kasteel onder muzikale begeleiding van E-liese.

Napraten met een drankje erbij.

Gratis toegang-inschrijven is wenselijk via 051550160 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het huisvandeMens organiseert dit herdenkingsmoment samen met Huis van het Kind Diksmuide en de Stad Diksmuide.

Lees minder?
Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer
zondag 8 december 2019 van 18.00 u tot 21.00 u
Waar
naam :
De Blankaart
adres
Iepersteenweg 56-90 8600 Diksmuide

Campagne over seksueel grensoverschrijdend gedrag

PSYCHOSOCIALE ZORG
“Is ’t oké?” Dat is niet altijd even duidelijk als de hormonen een hoge vlucht nemen. Maar ben je niet zeker, dan check je het gewoon even. Het is de insteek van de nieuwste sensibiliseringscampagne van Sensoa, zij-kant en vzw Zijn.
Met social media-filmpjes met influencers, een digitale FlirterTwister en zelftest, Eva Mouton-cartoons en acties naar hoger en secundair onderwijs zetten ze iedereen aan om bij twijfel de check te doen. Dat kan seksueel grensoverschrijdend gedrag helpen voorkomen. 

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding: “De voorbije jaren is de aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag enorm vergroot, bijvoorbeeld met #metoo. Niet het minst dankzij vele persoonlijke getuigenissen. Wederzijdse toestemming is essentieel. En als er daarover twijfel bestaat? Dan moet je het vragen, zo simpel is het. Met “Is ’t oké?” willen we daarvan de logische reflex maken.”

Check of er toestemming is in de grijze zone
Een flirterig berichtje, een vluchtige aanraking, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is ’t oké, soms ook niet. De grijze zone, waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking of handeling door de beugel kan, blijkt groot te zijn. Vaak is het niet duidelijk waar de grenzen liggen. Nochtans is het glashelder: zo goed als alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft. Dat kan uitdrukkelijk of stilzwijgend, maar vaak ontbreekt deze toestemming.
De campagne sensibiliseert en verhoogt de bespreekbaarheid van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via diverse campagne-uitingen nodigen we iedereen uit om na te denken over eigen gedrag en het belang van toestemming. We willen dat mensen zich zekerder voelen wanneer ze zich binnen een grijze zone bevinden, door hen mee te geven hoe je kan handelen.

Doe de check bij jezelf. Krijg ik signalen dat er toestemming is en zal mijn partner kunnen aangeven of hij of zij het nog fijn vindt?
Doe de check bij de ander. Het is nu eenmaal geen exacte wetenschap; soms weet je niet of de ander met je gedrag gediend is. Check het dan even.
Doe de check als omstaander. Het kan een groot verschil maken als je als omstaander even tussenbeide komt. Dat kan aan de hand van de slagzin “Is ‘t oké?”
Een noodzakelijke campagne
Dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een ernstig probleem is, blijkt al langer uit cijfers.
8,1% van de bevraagde Vlamingen maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee na 18 jaar (13,8% van de vrouwen tegenover 2,4% van de mannen (Sexpert-studie, 2013).
Bij minderjarigen is de situatie nog erger. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 1 op de 5 meisjes en 1 op de 10 jongens seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakte vóór 18 jaar .
Alle cijfers zijn terug te vinden op Sensoa.be

Waaruit bestaat de campagne?
Eva Mouton ontwierp het Is ’t oké-logo en de cartoons op de postkaarten, met op de achterkant een kleine Is ’t oké-check die doorverwijst naar een volledige zelftest (zie verder). Deze postkaarten verspreidt Sensoa samen met nieuw educatief materiaal naar middelbare scholen terwijl zij-kant en vzw Zijn met de kaartjes en de FlirterTwister (zie verder) actievoeren op hogescholen en universiteiten.
Op social media zijn er korte filmpjes te zien waarin duo’s van influencers reflecteren over twijfelachtige situaties aan de hand van de FlirterTwister. Zangeres en actrice Tinne Oltmans doet dat samen met radiopresentator Tom De Cock (MNM), Flo Windey (Flowjob van Studio Brussel) gaat aan de slag met fotografe en model Raia-Maria Laura. WJNH-woordvoerdster en activiste Jitske Van de Veire gaat in discussie met haar collega-woordvoerdsters Senne Misplon en Naomi Vanhauermeiren, stand-up comedian Thomas Smith reageert samen met acteur Ivan Pecnik (bekend van onder meer Tegen de sterren op).
Die FlirterTwister kan ook digitaal gespeeld worden via Allesoverseks.be van Sensoa. Door te draaien aan drie spinners krijg je een combinatie van een persoon, een gedrag en een context. Bv: Je beste vriendin probeert je te kussen onderweg na laat feestje of: je baas vraagt naar je relatiestatus tijdens een vergadering.
De FlirterTwister maakt de grijze zone concreet en toont aan dat je gedrag eerst moet aftoetsen bij de ander. Zo’n check is bovendien niet moeilijk en verpest de sfeer niet, integendeel: het loont!
Op Allesoverseks.be vind je daarnaast meer info over seksueel grensoverschrijdend gedrag, criteria om gedrag te beoordelen, tips over hoe je de check kan doen, maar ook positieve voorbeelden. Ook de filmpjes met de influencers zijn daar te bekijken.
Op de campagnewebsite horenzienenpraten vind je naast meer info over de campagne ook een zelftest om je eigen seksueel gedrag te checken. Stellingen als “Als ik iemand wil versieren en die persoon reageert niet, dan dring ik verder aan.” Zo nodigen we mensen uit om na te denken over hun eigen gedrag; mythes worden ontkracht door een korte uitleg.
Make Belgium Great Again brengt een reportage over seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk op zondagavond 3 november, en gebruikt daarbij ook de slagzin van de campagne. Het programma zal ook de campagne promotioneel ondersteunen.
Wie zijn de initiatiefnemers
Sensoa wil als Vlaams expertisecentrum de seksuele gezondheid bevorderen,. We vertrekken daarbij van de seksuele en reproductieve rechten van alle mensen en een positieve kijk op seksualiteitsbeleving

zij-kant is een sociaal-culturele beweging die gespecialiseerd is in het thema gender en gelijke kansen. Als progressieve vrouwenbeweging organiseert zij-kant een laagdrempelig activiteitenaanbod op het gebied van sensibilisatie, educatie en sociale actie. Op korte termijn wil zij-kant zo de emancipatie van vrouwen en mannen realiseren en komen tot een evenwichtige participatie van vrouwen en mannen in de maatschappij.

Vzw Zijn brengt de samenleving in beweging tegen familiaal geweld om de spiraal van geweld te doorbreken. Zij ziet het als haar taak en uitdaging om het heersende taboe rond ‘familiaal geweld’ te doorbreken en een zo breed mogelijk publiek te informeren, sensibiliseren en te mobiliseren m.b.t. het voorkomen, de ernst en de complexiteit van het thema geweld.

Peulvruchten

Kikkererwten, bruine bonen, linzen…. we kennen en eten ze nog maar weinig. Meer dan 1 op 4 Vlamingen slaagt er niet in om één, laat staan meerdere peulvruchten op te noemen. Dat blijkt uit een enquête die het Vlaams Instituut Gezond Leven afnam bij 500 Vlamingen. Daarom lanceert Gezond Leven een grootschalige peulvruchtencampagne. “Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, gezond én duurzaam.”

Op de vraag om enkele peulvruchten op te noemen, tast 29% van de respondenten compleet in het duister. 19% slaagt erin om één correct antwoord te geven. De helft kan twee, drie of 4 soorten opsommen. Mensen die 4 soorten kennen, zijn uitzonderingen: amper 6% slaagt hierin.
 
Uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2014) bleek al dat peulvruchten weinig gegeten worden. 20% van de Vlamingen eet ze nooit. De 80% die dat wél doet, zet peulvruchten minder dan wekelijks op het menu. Onbekend én onbemind dus.

Gezondheidsvoordelen

“Dat kan en moet beter”, vindt Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “De rol van peulvruchten in een gezond eetpatroon wordt nog te vaak onderschat. Je vindt ze in de voedingsdriehoek terug in de donkergroene zone, met de boodschap om er ‘meer’ van te eten. Peulvruchten zitten boordevol vezels. Die hebben een gunstig effect op de cholesterol, op de darmtransit én ze geven je langer een verzadigd gevoel.” 
 
Gezond Leven adviseert om peulvruchten minstens éénmaal per week op het menu te zetten, liefst zelfs meerdere keren.
 
Daarnaast zijn peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, sojabonen, witte bonen en bruine bonen ook een goede bron van eiwitten, ijzer en enkele B- vitamines. “Het zijn dus prima vleesvervangers, ook voor wie geen fulltime vegetariër is”, vervolgt Neven.

Ook jongens gevaccineerd tegen HPV

Sinds deze week worden ook jongens in het eerste jaar secundair onderwijs gratis gevaccineerd tegen HPV. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid startte daarom een campagne om ouders te overtuigen hun kinderen te laten vaccineren.

De vaccinatie van 12-jarige meisjes tegen HPV is stilaan ingeburgerd en wordt goed opgevolgd. Nieuw sinds dit schooljaar is dat ook hun mannelijke leeftijdsgenoten kunnen genieten van een gratis vaccinatie tegen het humaan papillomavirus. Om het gratis vaccin te bekomen, moet de arts het bestellen via Vaccinet. De vaccinatie is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. De campagne loopt op sociale media, televisie en in scholen.

Dient een CLB de vaccinatie toe, dan moet men geen raadpleging betalen. Als een huisarts de vaccinatie toedient, dan betaalt de patiënt de raadpleging bij de huisarts. Als een vaccin wordt aangekocht in de apotheek, dan betaalt de Vlaamse overheid de kosten voor de aankoop van dit vaccin niet terug. Er wordt geen inhaalvaccinatie aangeboden. Wanneer de vaccinatie dus uitgesteld wordt en het meisje of de jongen niet meer in het eerste jaar secundair onderwijs zitten, dan komen ze niet meer in aanmerking voor de gratis vaccins.