Wereldlichtjesdag 11 december

Ieder jaar op de 2e zondag in december is er sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

 

 https://demens.nu/wereldlichtjesdag/

Teelbalkanker in opmars

https://www.kanker.be/nieuws/movember-teelbalkanker-nog-steeds-zeldzaam-maar-neemt-toe-onder-mannen-tussen-24-en-35-jaar

Hoewel teelbalkanker niet vaak voorkomt, is het wel een van de weinige vormen van kanker die in opmars is. Omdat een vroegtijdige opsporing belangrijk is, roept Stichting tegen Kanker vooral jonge mannen op om aan zelfonderzoek te doen.

De diagnose van teelbalkanker wordt meestal gesteld tussen 15 en 44 jaar, met een piek rond de leeftijd van 30 jaar. Soms komt de kanker ook voor bij het begin van de puberteit en nadat de man 60 jaar is geworden. 87% van de gevallen wordt in een vroeg stadium gediagnosticeerd, waardoor de overlevering na vijf jaar bijna 98% bedraagt. Omdat een vroege diagnose zo belangrijk is, roept Stichting tegen Kanker mannen op om zichzelf eenmaal per maand te onderzoeken onder de douche. De Stichting zet de alarmsignalen op een rijtje die eventueel kunnen wijzen op teelbalkanker:

-Een groter volume van de teelbal
-Een verharding van de teelbal bij palpatie
-Een klein pijnloos gezwel op het teelbaloppervlak
Een vaag zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzakken of in de balzakken
Wanneer een man deze symptomen opmerkt, neemt hij best contact op met zijn huisarts. Is de teelbalkanker al verder gevorderd, dan voegen zich hier nog andere symptomen aan toe: maag- of rugpijn veroorzaakt door gezwollen lymfeklieren, een zwelling van de borstklieren of de zone rond de tepels en onverklaarbare vermoeidheid.

Over Antibiotica

Antibiotica bestrijden bacteriën maar kunnen niets beginnen tegen virussen. Deze medicatie helpt niet bij griep, een verkoudheid en ook niet bij Covid-19. Het heeft dan ook geen zin om ze in te nemen.

voor meer uitleg:

https://praatoverantibiotica.be/

Laat je niet (be)vangen door CO

Door de stijgende energieprijzen gaan consumenten op zoek naar alternatieve verwarmingstoestellen om te kunnen (bij)stoken in huis. De vraag naar houtkachels, pelletkachels en zelfs petroleumkachels stijgt. En dat houdt gevaren in.
Verwarmen met fossiele brandstoffen (hout, kolen, stookolie, gas of petroleum) houdt risico’s voor CO in, zeker als er onvoldoende geventileerd wordt.

Nu de winter nadert en het stookseizoen start, is het dus belangrijk om je inwoners te informeren over de gevaren van CO. CO is de belangrijkste oorzaak van (onopzettelijke) dodelijke intoxicatie in België. Jaarlijks worden meer dan 1.000 mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging.

De eerste symptomen van een CO-vergiftiging zijn plotse vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, braken en kortademigheid. Bij ernstige intoxicatie kunnen zwakte, verwardheid, bewusteloosheid, ademnood en hartstilstand, gevolgd worden door coma en/of dood.

Voorkom CO in je huis. Laat daarom je verwarmingstoestel plaatsen en controleren door een erkend vakman. Bij een toestel op gas geeft de kleur van de vlam aan of er een goede verbranding is. Is de vlam geel/oranje, dan is de verbranding niet volledig en is er kans op CO. Is de kleur van de vlam blauw dan is er geen gevaar.

Voorkom CO in je huis. Zorg voor voldoende verse lucht in de ruimte waar je verwarmingstoestel staat. Voorzie een ventilatierooster onderaan de deur of in het raam.

Een CO-melder waarschuwt je als de CO-concentratie te hoog is. Pas op! Een CO-melder kan een vals gevoel van veiligheid geven. Plaats de melder correct en kies voor een toestel met keurmerk.

https://www.facebook.com/agccap