Meer dan 2500 oproepen voor giftige planten in 2019

De zomer is er en de kriebels doen mensen opnieuw de natuur en de tuin induiken. “Genieten is de boodschap, maar waakzaamheid ook, want niet alle planten zijn onschuldig”, onderstreept prof. Dominique Vandijck, adjunct algemeen directeur van het Antigifcentrum. “Zo blijkt ook uit alle oproepen die het Antigifcentrum vorig jaar kreeg. Maar liefst 5% had betrekking op giftige planten. Er werden 2622 slachtoffers geteld waaronder 1357 kinderen, 618 volwassenen en 647 dieren.”

Welke planten verantwoordelijk zijn voor dit grote aantal oproepen? We maakten alvast een top vijf:

-Op de vijfde plaats met 98 oproepen (100 slachtoffers), planten uit de nachtschadefamilie, met onder meer Datura en Brugmansia, maar ook het loof van bepaalde groenten zoals aardappelen, tomaat, aubergine en paprika. Hun alkaloïden kunnen bij inname voor hallucinaties en een versneld hartritme zorgen. Bij oogcontact verwijden de pupillen.
-Op de vierde plaats staat Taxus met 99 oproepen (106 slachtoffers). “Deze plant is zeer giftig en mogelijk zelfs dodelijk. Een kwart van de slachtoffers betreft dieren, die de plant vaak in het maaisel vinden en opeten”, weet Patrick De Cock, coördinator communicatie bij het Antigifcentrum.
-Op de derde plaats met 184 oproepen (194 slachtoffers), planten uit de rozenfamilie, waaronder sleedoorn, lijsterbes en laurierkers. De bessen zijn giftig bij inname van grotere hoeveelheden.
-Op de tweede plaats met 210 oproepen (215 slachtoffers), planten uit de leliefamilie (met 67 oproepen voor het meiklokje). Patrick De Cock: “De hartglycosiden in de plant kunnen de hartspier aantasten door hun impact op de beweeglijkheid en het ritme van het hart. Let overigens ook op voor het vaaswater, waar dieren en kinderen wel eens van durven te drinken.”
-Op de eerste plaats met 212 oproepen (235 slachtoffers), planten uit de aronskelkfamilie, waaronder Arum, Dieffenbachia en Monstera. “Ze zijn sterk irriterend bij contact met huid, ogen en bij inslikken, met vaak helse pijnen tot gevolg. Je haalt ze beter niet in huis als je kinderen hebt”, zegt prof. Vandijck.
-“Planten die buiten deze top vijf vallen, maar daarom niet minder gevaarlijk wegens heel giftig (omwille van hoog risico op hartproblemen, irritatie of ernstige maag- en darmstoornissen), betreffen onder andere Euphorbia, oleander, vingerhoedskruid, Rhododendron, gouden- en blauwe regen. Hoewel intoxicaties als gevolg van contact met deze planten minder frequent voorkomen, zijn de arts- en apotheker-experts die onze permanentie uitmaken steeds bedachtzaam”, geeft prof. Vandijck nog mee.

Het is perfect mogelijk een vergiftiging door planten te vermijden.Laat je bijstaan/adviseren door een plantkundige of plantenverkoper, als je planten aankoopt.

Probeer het aanplanten van en/of het contact met giftige planten te beperken op plaatsen waar kinderen spelen (bv. speelplaats, speelplein, kinderopvang). Een lijst met niet of weinig giftige planten vind je via deze link.https://www.antigifcentrum.be/natuur/planten/lijst-van-weinig-niet-giftige-planten-0

Onderzoek gedetailleerd welke planten al in je tuin staan vooraleer je deze (opnieuw) aanlegt. Zo kan je vaststellen welke planten al dan niet giftig zijn.

Bij het aankopen van planten is het steeds nuttig de naam ervan te noteren. Voor de tuin is het goed een inventaris bij te houden van de planten die er aanwezig zijn.

Als je kind al wat ouder is, leer het de planten kennen, leg mogelijke gevaren uit en zorg dat het ook steeds de handen wast na contact met een mogelijk gevaarlijke plant.

Terugbetaling dieetsessies bij kinderen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block trekt 5 miljoen euro per jaar uit voor de terugbetaling van een bezoek aan de diëtist voor kinderen met overgewicht of obesitas. 

Lees meer...

Betalen met payconiq in tijden van Corona

Door de coronacrisis vragen wij om indien mogelijk zoveel mogelijk de Payconiq app te gebruiken om te betalen na de consultaties. Als de app nog niet op je smartphone staat, graag thuis eerst installeren. (bij registreren eenmalig toestelletje homebanking bank nodig )

Het is voor de artsen heel makkelijk als patiënten elektronisch betalen, dan zijn er geen contacten met cash geld. Graag vermelden  voor het afsluiten van de consultatie dat u zo zal betalen!

Zowel op consultatie als op huisbezoek is deze betaalwijze mogelijk. Alvast heel erg bedankt om hiermee rekening te houden!

Dank,

Lidy/Sarah/Charlotte

Corona-steeds mondmasker aandoen in de dokterspraktijk aub!

-bij luchtweginfecties opbellen naar de praktijk aub! Niet zomaar langskomen naar de praktijk! (koorts, hoesten, keelpijn, neusverkoudheid)

-ook voor andere consultaties sowieso eerst opbellen naar de praktijk. (er zijn reeds geruime tijd geen vrije consultaties meer!)

-gelieve afstand te houden met anderen in de praktijk en kom bij voorkeur alleen!

-voor consultaties in de praktijk met kinderen gelieve slechts 1 begeleider, broers en zussen thuislaten-om zo weinig mogelijk contacten te creëren in de huisartsenpraktijk.

-Indien u voorschriften nodig hebt voor uw chronische medicatie, bel gerust de praktijk op in de voormiddag. Dan kunnen we een afspraak voor u boeken in de praktijk. 

-bij het betreden en verlaten van de praktijk graag handen ontsmetten, ook een mondmasker dragen aub!

-raak zo weinig mogelijk aan in de praktijk.

-betaal zoveel mogelijk elektronisch.

 Voor meer info : https://www.info-coronavirus.be/nl/