Oktober: internationale maand in de strijd tegen borstkanker

Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?
In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt.

Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

De maand oktober is de internationale maand in de strijd tegen borstkanker. Klik https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl
Wil je meer weten over het Vlaams beleid bevolkingsonderzoek? Raadpleeg dan https://www.bevolkingsonderzoek.be/nl

Schurft is niet schattig!

Sinds enige tijd is er een sterk vermoeden dat scabiës aan een opmars bezig is. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkt momenteel aan een studie over de evolutie van scabiës, waarvan de resultaten tegen april 2025 bekend zullen zijn. 

https://www.zorg-en-gezondheid.be/schurft-is-niet-schattig

Tijgermug rukt op

https://www.sciensano.be/nl/pershoek/dubbel-zoveel-tijgermuggen-gesignaleerd-belgie


Vorig jaar werden in België op maar liefst 25 locaties tijgermuggen waargenomen. Een verontrustende tendens die wetenschappelijk instituut Sciensano ertoe aanzet burgers op te roepen steeds te melden wanneer er een tijgermug wordt opgemerkt.
“De tijgermug, een invasieve soort met het potentieel om virussen over te brengen, rukt zorgwekkend snel op in België.” Die alarmerende boodschap brengen wetenschappelijk instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde nadat ze vaststelden dat de steekmug vorig jaar op dubbel zoveel plaatsen werd waargenomen als in 2022. Vorig jaar werd de tijgermug op 25 locaties waargenomen (12 in 2022). Opmerkelijk: 18 meldingen werden gedaan door burgers op het burgerwetenschapsforum Muggensurveillance. De overige meldingen kwamen er via monitoring op snelwegparkings.
Misschien wel het meest verontrustend is de vaststelling dat de tijgermug in Lebbeke en Wilrijk voor het tweede jaar op rij werd waargenomen. Dat kan er volgens de onderzoekers op wijzen dat de mug er overwinterd heeft. Daarmee schaart België zich in een rij van andere Europese landen waar de tijgermug al is neergestreken. In Frankrijk en Italië leidde dat al tot gevallen van dengue en chikungunya. “Deze lokale virusoverdracht door de tijgermug onderstreept de urgentie om onmiddellijk extra maatregelen te treffen om de verdere verspreiding van deze steekmug in België te vertragen”, waarschuwt Isra Deblauwe, entomoloog aan het ITG. “We vermoeden dat de opwaartse trend zich zal voortzetten en verwachten dat er dit jaar opnieuw veel locaties zullen bijkomen.”
De rol van de burgers in het detecteren van locaties waar de tijgermug aanwezig is, kan niet worden onderschat. Tussen mei en oktober 2023 kreeg Sciensano zeshonderd fotomeldingen door waarvan er 27 werden geïdentificeerd als tijgermuggen. “De positieve meldingen waren verspreid over 18 locaties”, zegt Sciensano-epidemioloog Javiera Rebolledo. De actieve bijdrage van burgers blijft van vitaal belang om de opmars te vertragen. In de winter kan dat door regentonnen, bloempotten en dakgoten grondig schoon te maken om eitjes die aan de zijkanten kleven te verwijderen. Vanaf mei, bij de start van het muggenseizoen, is het cruciaal om stilstaand water van terrassen en tuinen regelmatig te verwijderen. Uiteraard blijven Sciensano en ITG burgers blijvend aanmoedigen om waarnemingen te melden.
Filip Ceulemans

Podcast over obesitas

Ontdek samen met ons de waarheid achter obesitas: is het de schuld van de persoon zelf, of is het een chronische aandoening?
Meer dan tien vooraanstaande Vlaamse obesitasexperts onthullen in de podcastserie "Obesitas: The Big Truth" de vele aspecten van deze complexe chronische aandoening. De podcast heeft als doel de nieuwe wetenschappelijke inzichten te onthullen en een open dialoog te creëren tussen patiënten en zorgverleners, om zo gezamenlijk de kennis te vergroten en een weg te vinden naar de juiste ondersteuning, zonder veroordeling. Ontdek samen met ons de waarheid achter obesitas: is het de schuld van de persoon zelf, of is het een chronische aandoening?

podcast The Big truth