Waarom beweging belangrijk is bij diabetes

Regelmatig bewegen en sporten kan een diepgaande impact hebben op onze gezondheid en welzijn. Bewegen en sporten is een krachtige manier om je gezondheid te ondersteunen en je leven aangenamer te maken. Hier zijn enkele positieve effecten van actief zijn:

Gewichtsbehoud of -verlies

Actief zijn helpt om je gewicht onder controle te houden. Of je nu wilt afvallen of je huidige gewicht wilt behouden, regelmatig bewegen helpt daarbij. Het stimuleert de stofwisseling en zorgt voor calorieverbranding, wat belangrijk is voor een gezond en fit lichaam.

Opbouw van spierkracht

Sporten, vooral krachttraining, bevordert de ontwikkeling van spieren. Sterkere spieren maken dagelijkse activiteiten makkelijker en ondersteunen ook de stofwisseling, wat bijdraagt aan een betere gezondheid.

 
bewegen

Verbeterde lichamelijke fitheid

Door regelmatig te bewegen verbeter je je algehele fitheid, zoals uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit en coördinatie. Dit maakt dagelijkse taken minder inspannend en geeft je meer energie om volop van het leven te genieten.

Sterkere botten

Beweging, vooral activiteiten zoals wandelen, hardlopen of dansen, versterkt je botten. Dit vermindert het risico op botbreuken en helpt om sterke botten te behouden, wat vooral belangrijk is naarmate je ouder wordt.

Meer psychisch welzijn en levenskwaliteit

Beweging doet niet alleen wonderen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het kan helpen om stress te verminderen, je stemming te verbeteren en gevoelens van angst of somberheid te verlichten. Regelmatig actief zijn zorgt voor een beter gevoel van welzijn en draagt bij aan een gelukkiger, gebalanceerd leven.

Kortom, beweging is een cadeau aan jezelf dat je gezondheid, zowel fysiek als mentaal, versterkt en verbetert.



Ook voor mensen met diabetes biedt sporten tal van voordelen! Sterker nog, zij kunnen er zelfs nog meer baat bij hebben. Hier zijn enkele extra voordelen die specifiek voor hen gelden:

Betere controle over de bloedsuikerspiegel

Regelmatig bewegen helpt mensen met diabetes om hun bloedsuikerspiegel beter te reguleren. Sporten verhoogt de insulinegevoeligheid, waardoor het lichaam efficiënter met insuline omgaat. Dit draagt bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel en helpt schommelingen te voorkomen.

 
Complicaties op lange termijn diabetes

Verminderd risico op complicaties op lange termijn  

Een actieve levensstijl kan het risico op complicaties, zoals hart- en vaatziekten, zenuwproblemen (neuropathie) en nieraandoeningen (nefropathie), aanzienlijk verlagen. Hierdoor blijven mensen met diabetes gezonder en kunnen ze langer van een goede kwaliteit van leven genieten.

Minder insuline nodig

Voor wie insuline gebruikt, kan een actieve levensstijl betekenen dat er minder insuline nodig is. Regelmatige beweging helpt het lichaam efficiënter om te gaan met insuline, wat kan leiden tot een lagere benodigde dosis om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Minder andere medicijnen tegen diabetes of hoge bloeddruk

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op de algehele gezondheid en kan zorgen voor betere diabetescontrole en een gezondere bloeddruk. Dit kan de noodzaak om andere medicijnen te gebruiken verminderen.

Door voldoende te bewegen en actief te blijven kan je je gezondheid aanzienlijk verbeteren en de kans op complicaties op de lange termijn verminderen. Het is een investering in zowel fysiek als mentaal welzijn die niet alleen de bloedsuikerspiegel stabiliseert, maar ook de algehele kwaliteit van leven verhoogt. Dit wordt bevestigd door de ervaringen van mensen met diabetes, die merken hoeveel beter ze zich voelen als ze regelmatig bewegen.

"We maken elke dag een wandeling met Celco, onze hond, en ik ga geregeld fitnessen. Ik voel dat ik daardoor minder insuline moet spuiten. Ook los van mijn diabetes doet bewegen me deugd. Het maakt me rustiger, en door de extra dosis zuurstof slaap ik ‘s nachts beter."

Gezondheid en Wetenschap lanceert TikTok-kanaal Zoek Gezond

'Sinusitis? Stop een teentje knoflook in je neusgat en snuit hard.’ ‘Ontgiften? ‘Stop ‘s nachts een aardappel in je sokken en de toxines verdwijnen uit je lijf’ of ‘Liever geen vaccin? Meng schoonmaakmiddel borax in je koffie en geef je immuunsysteem een boost’. Foutieve informatie over gezondheid op TikTok loopt de spuigaten uit. Tijd voor tegengas. Gezondheid en Wetenschap lanceert https://www.tiktok.com/@zoek.gezond zoek Gezond op TikTok, een kanaal met betrouwbare gezondheidsinformatie.

TikTok: bron van misinformatie over gezondheid

De tijd dat TikTok vooral dansmoves etaleerde ligt al lang achter ons. Jongeren gebruiken steeds vaker TikTok dan Google wanneer ze op zoek gaan naar gezondheidsinformatie. Dokter Google is al niet erg betrouwbaar, maar dokter TikTok is dat nog minder. Zo heeft Gezondheid en Wetenschap het voorbije jaar al meerdere TikTok-trends weerlegd. Er waren hypes met foutieve informatie rond rauwe melk, cortisol, tourette-tics, aspirine en zwangerschap, oilpulling, zonnecrème,...

“Als die jongeren zoeken via TikTok, dan moeten wij daar ook zijn”, zegt Marleen Finoulst, arts en hoofdredacteur van Gezondheid en Wetenschap.

Hashtags zoals #sinustok, #tourettetok, #diabetestok, #guttok… krijgen miljoenen views. Influencers met of zonder medische kennis brengen adviezen die er als zoete koek ingaan.

TikTok onder de loep

De eerste wetenschappelijke analyses over gezondheid op TikTok zijn schrikbarend. Foutieve informatie haalt het van correcte gezondheidsinfo. Er is nood aan versterking vanuit de gezondheidszorg.

Amerikaanse neuskeeloor-artsen analyseerden video’s over sinusitis en stelden vast dat 44% ervan foutieve informatie bevatten, waarvan bijna 60% afkomstig van influencers met minstens 10.000 volgers, maar zonder medische achtergrond. Het knoflookteentje in het neusgat als remedie tegen sinusitis is een voorbeeld van zo’n fout advies: het helpt natuurlijk niet en kan het neusslijmvlies alleen maar beschadigen.

Ook influencers met een medische achtergrond kunnen de bal misslaan, maar veel minder: in de analyse* van de neuskeeloorartsen bevatte 15% van de filmpjes van artsen onjuiste informatie. Het gros van de desinformatie over gezondheid is afkomstig van influencers zonder medische achtergrond en heeft veel meer bereik dan de doorgaans accurate informatie afkomstig van artsen. De auteurs roepen zorgverleners op om content te creëren en zich op TikTok te begeven.

Daar probeert Gezondheid en Wetenschap nu een antwoord op te bieden met een eigen Zoek.Gezond-kanaal met dokter Maarten, een jonge arts die interessante én wetenschappelijk verantwoorde gezondheidskennis de wereld in stuurt.

Dokter Maarten: jonge Vlaamse arts op TikTok

Maarten Van Clé is pas afgestudeerd als basisarts en start in oktober als HAIO (huisarts in opleiding). “Ik koos bewust voor huisartsgeneeskunde vanwege de sterke nadruk op de vertrouwensband met de patiënt”, zegt Maarten. Hij is ook gepassioneerd door de rol van communicatie binnen de geneeskunde. “Mijn thesis richtte zich op wetenschapscommunicatie, specifiek gezondheidscommunicatie”, vertelt hij.

Hij schreef ook al enkele journalistieke artikelen en werkte voor Gezondheid en Wetenschap als jobstudent, wat zijn enthousiasme voor zowel geneeskunde als communicatie verder heeft versterkt. Nu gaat hij opnieuw voor Gezondheid en Wetenschap aan de slag. “Ik vind het belangrijk om complexe materie op een toegankelijke manier te delen, en haal daar ook veel voldoening uit”, zegt dokter Maarten. “Het werken met een platform als Gezondheid en Wetenschap biedt mij de kans om deze rol op te nemen en mijn passie voor gezondheidscommunicatie om te zetten in iets concreets en waardevols. Dit project zie ik dan ook als de ideale combinatie van mijn medische expertise en mijn creatieve ambities.”

De TikTok-video’s van Dokter Maarten worden inhoudelijk gestuurd en ondersteund vanuit Gezondheid en Wetenschap.

Ook Domus Medica en Solidaris steunen het nieuwe initiatief.

Nieuwe huisarts in opleiding vanaf 2/10/2024

Wij hebben het genoegen terug fijn nieuws te kunnen aankondigen. Vanaf 01/10/2024 start een nieuwe huisarts in opleiding. Jessica Pauwels. Dit tot eind september 2025. We hopen dat u haar met open armen ontvangt.
We zijn overtuigd dat een jonge arts, die op de hoogte is van de nieuwe evoluties in de geneeskunde , een mooie aanvulling zal zijn in de praktijk. Dat is ook voor ons een grote meerwaarde. De combinatie van ervaring en nieuwe evoluties betekent een mooie win-win. Wij kijken er alvast naar uit! En willen ook jullie bedanken voor het vertrouwen in de praktijk!

Dankzij haar aanvulling komt er terug wat meer ruimte vrij in de agenda en kunnen we de wachttijden beperken.
Dat neemt niet weg dat we ieders artsen keuze blijven respecteren. We zoeken altijd samen naar een oplossing!

We laten Jessica even aan het woord:
"Vanaf 1 oktober 2024 start ik mijn laatste jaar als huisarts in opleiding in praktijk De Wilg. Ik kijk er naar uit om deze samenwerking aan te gaan en ben ervan overtuigd dat dit een leerrijke ervaring zal zijn. Ik ben mijn opleiding Geneeskunde gestart in 2016 aan de Universiteit van Gent. Na 6 jaar basisopleiding heb ik voor de vervolgopleiding Huisartsgeneeskunde gekozen. Ik hecht belang aan een nauw contact en persoonlijke opvolging waarbij ik het belangrijk vind om aandacht te hebben voor het totale welzijn van de patiënt. Ik ben alvast heel gemotiveerd om hier van start te gaan en jullie allemaal te leren kennen."