Covid vaccinaties bij de huisarts

Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden.
Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren. Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen met een verzwakte weerstand of met bepaalde medische aandoeningen. Huisgenoten van deze personen worden ook aangeraden zich te laten vaccineren, naast zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.
Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen. Doch we verkiezen in eerste instantie voorrang te geven aan de boven vernoemde doelgroepen.

Zowel de vaccins tegen griep als tegen covid hebben al bewezen zeer goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop.
Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of het ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden.

We blijven dus grote voorstander van een correcte vaccinatie strategie.
Hiervoor zouden we 4 namiddagen blokkeren, telkens op dinsdag-woensdag-donderdag en vrijdag namiddag. Dit vanaf 10/10/2023.
Hierbij is minimum 1 van de artsen aanwezig, ondersteund door verpleegkundigen.
Om alles vlot te laten verlopen, vragen we u zoveel mogelijk online te boeken. En zelf langs te komen tijdens deze afspraak momenten.
Deze afspraak momenten dienen ook enkel voor het vaccineren.

Iedereen die tot de risicogroep behoort, krijgt mail of brief. Mogelijk zien we mensen over het hoofd. Dus uit eigen beweging boeken als u denkt tot de risico groep te behoren is zeker mogelijk.
Hebt u hier rond vragen of twijfels, mag u de praktijk ook steeds telefonisch contacteren.

De COVID vaccins zijn ter beschikking in de praktijk. De griepvaccins dient u zelf af te halen bij de apotheek. We geven de voorkeur aan een gecombineerde vaccinatie. Gelieve uw griepvaccin dan ook mee te brengen.

 

Praktische info betreffende o.a. afspraken

-Wanneer er online geen consult meer kan geboekt worden, maar u zit met een dringend probleem- bel de praktijk op! Dan kijken wij om u die dag nog een afspraak te geven (dit is uiteraard niet van toepassing voor voorschriften en dergelijke)

-Graag voor het maken van een afspraak zoveel mogelijk online boeken.

-Vooraleer u op consult komt, graag thuis goed overlopen en eventueel een lijstje maken van alle nodig voorgeschreven medicatie. Zo kunnen dan tijdens het consult alle voorschriften worden opgemaakt en moet er achteraf niet meer opgebeld worden om voorschriften te vragen.

-Bij het binnenbrengen stalen voor het labo gelieve de zakjes niet dicht te kleven! De dokter moet hier nog etiketjes bijsteken - zij sluiten dan nadien het zakje.

 

Dank je wel om hiermee rekening te houden!

Speur mee naar de tijgermug

Wetenschappelijk instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde herlanceren naar aanleiding van de start van het muggenseizoen het MEMO+ project om de aanwezigheid van exotische muggen in ons land beter op te volgen.

In 2022 lanceerden wetenschappelijk instituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde het MEMO+ project (Monitoring van Exotische Steekmuggen in België). Het project monitort onder andere acht snelwegparkings waar tijgermuggen via personenwagens en vrachtverkeer het land kunnen binnenkomen. Om nog meer zicht te krijgen op de verspreiding van de tijgermug werd intussen ook het participatieplatform www.MuggenSurveillance.be gelanceerd waarop burgers hun bevindingen kunnen meedelen. Dat leverde vorig jaar negen nieuwe vindplaatsen op, duidelijk meer dan verwacht. Het toont aan dat de tijgermug in opmars is.

“De resultaten van het vorige seizoen maken duidelijk dat de hulp die we van de bevolking krijgen bij het opsporen van tijgermuggen een noodzakelijke aanvulling vormt op de actieve monitoring van plaatsen waar de steekmug ons land binnenkomt”, zegt Sciensano-onderzoeker Marie Hermy. “Daarom roepen we iedereen op om ook dit jaar, vanaf mei tot eind oktober, de ogen open en de camera in aanslag te houden.” Wanneer u denkt een tijgermug te zien, kan u best een foto nemen en die opladen op het participatieplatform. Op de website staat meer informatie over de kenmerken, broedplaatsen en het bijtgedrag van de tijgermug. U vindt er tevens informatie over de ziekteverwekkers die de tijgermug kan overdragen en tips om de ontwikkeling van broedplaatsen en muggenbeten te voorkomen. Er staat ook een kaart met de resultaten van de meldingen.

Het is belangrijk om de strijd tegen de tijgermug blijvend te voeren omdat het insect, gekend voor zijn agressieve bijtgedrag, enkele gevaarlijke aandoeningen kan overbrengen. De tijgermug kan onder andere het dengue-, chikungunya- en zikavirus overbrengen.

Zakt u dit weekend af naar wetenschapsfestival Nerdland in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke, dan kan u er de stand van Sciensano en ITG bezoeken.

Filip Ceulemans

Interessante links: