studie naar maag-en darmklachten na en tijdens Covid-19

De wereld is in de ban van de COVID-19 pandemie. Iedereen kent de typische symptomen zoals koorts, hoesten, kortademigheid, geur- en smaakverlies. De maag en darmen kunnen echter ook aangetast worden met symptomen zoals misselijkheid, diarree en braken.

Infecties van de maag en darmen hebben een effect op de samenstelling van de darmflora, dit zijn de gezonde bacteriën die van nature aanwezig zijn in de darmen. Uit het verleden weten we dat mensen na een buikgriep 10% kans hebben om aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom en functionele dyspepsie te ontwikkelen. Dit zijn twee aandoeningen waarbij er geen afwijkingen gevonden worden bij de klassieke onderzoeken. Ze veroorzaken buikpijn, problemen met de stoelgang, reflux of maagklachten gelinkt aan de maaltijd.

Momenteel is er nog niet geweten of infectie met COVID-19 ook kan zorgen voor de ontwikkeling van het prikkelbare darmsyndroom of functionele dyspepsie. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig.

Binnen de Universiteit Antwerpen zijn we gestart met een nieuwe studie naar maag- en darmklachten tijdens en na infectie met COVID-19. Hiervoor zoeken we personen die momenteel COVID-19 hebben of hebben doorgemaakt in de voorbije maanden. Met behulp van digitale vragenlijsten bevragen we kort enkele symptomen. Verspreid over een jaar zullen we je viermaal vragen om deze vragenlijst in te vullen.

Wil je meer informatie of deelnemen?

Bezoek dan de website van IBSBelgium: https://www.ibsbelgium.org/maag-en-darmklachten-na-covid-19/