Maart actiemaand tegen dikkedarmkanker :opgeschort tot verdere datum wegens Corona

Alle bevolkingsonderzoeken naar kanker worden opgeschort.

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 50ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest. (iFOB-test)

Darmkanker treft één op de twintig Vlamingen. In 90% van de gevallen gaat het om vijftigplussers. Gelukkig duurt het gemiddeld een kleine tien jaar vooraleer een goedaardige poliepje tot kanker evolueert. Via screening kunnen we darmkanker dus vaak tijdig op het spoor komen. Met de 'immunochemische fecaal occult bloedtest', kortweg iFOB-test is het mogelijk om minuscule bloedspoortjes in de stoelgang op te sporen. Als blijkt dat er bloedspoortjes zijn, wat bij 5% van de geteste mensen tussen 50 en 74 jaar zo is, dan volgt verder darmonderzoek naar de oorzaak. Bij 30% van de mensen met een positieve iFOBT-test wijst het aanvullend darmonderzoek (kijkonderzoek of endoscopie) niet op onregelmatigheden. Bij 60% worden een of meerdere poliepen gevonden en bij 10% wordt een tumor (darmkanker) aangetroffen.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem Patient Health Viewer gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en je pincode nodig. In onze gemeente Diksmuide liet in 2017 69,5% van de mannen en vrouwen van 55% tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken. 
Heb je vragen?
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160